“Yaşlı Kurtlar”dan ekonomiye 100 milyar dolarlık katkı
Danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri şirketi PwC’nin bu yıl onaltıncısını hazırladığı Altın Yıllar Endeksi’ne göre, OECD ülkeleri yaşlanan nüfuslarına karşılık çalışma hayatını uzatarak uzun vadede ekonomilerine toplamda 3.5 trilyon dolar ilave katkı sağlayabilir. Mevcut durumda, 55-64 yaş arası nüfusun istihdam oranı OECD ülkeleri arasında büyük değişkenlik gösteriyor: Örneğin, İzlanda ve Yeni Zelanda’da bu oran sırasıyla %84 ve %78 iken, Türkiye ve Yunanistan’da ise yine sırasıyla %34 ve %38. Rapora göre, Türkiye yaşlı nüfusun istihdamını Yeni Zelanda seviyesine çıkartabilirse, GSYH’sinde 100 milyar dolar artış sağlayabilir.
Rapordan öne çıkan sonuçlar
- İzlanda, Yeni Zelanda, İsrail, Estonya ve İsveç endekste ilk beş sırada yer alıyor. Birçok Kuzey ülkesi de endekste yüksek performans sergiliyor.
- 2003’ten bu yana Almanya, İsrail ve Yeni Zelanda en çok kayda değer gelişimi gösteren ülkeler oldular. Meksika, Türkiye ve Yunanistan ise aynı sürede 10 sıra civarında gerilediler.
- Türkiye 35 ülke arasında son sırada yer alıyor. Türkiye endeksin hazırlanmaya başlandığı 2003 yılındaysa 23. sırada yer alıyordu.
- Eğer OECD ülkeleri 55 yaş üstü istihdam oranlarını Yeni Zelanda seviyesine çekmeyi başarabilirse uzun vadede toplamda GSYH’sini 3.5 trilyon dolar yükseltebilir. Türkiye için olası kazancın ise 100 milyar dolar civarında olabileceği tahmin ediliyor.